Poètiques de l’energia solar fotovoltaica: Un relat multiespècies d’energia solar en context. 

Autors/ores

Paraules clau:

Energia solar, investigació artística, STS, autoetnografia, posthumanisme

Resum

Hi ha una necessitat primordial d'explorar experiències multiespècie en relació amb l'energia solar fotovoltaica (PV), ja que aquestes tecnologies impregnen cada cop més el món humà i no humà. Aquest article ofereix una visió experimental i exploratòria de les possibles experiències relacionals amb la fotovoltaica més enllà de la lent centrada predominantment en l'ésser humà i tecnorracionalista. A través de dos casos d'autoetnografia ràpida a Singapur, exploro l'existència entrellaçada de les energies solars fotovoltaiques —tal com estan situades al seu lloc— des de la perspectiva sensorial i corporal humana. La narració d'històries s'aborda mitjançant una perspectiva poètica en primera persona, per connectar emocionalment i comunicar la narrativa multiespècie que envolta l'energia solar fotovoltaica. L'article culmina amb una discussió sobre el nexe entre STS, posthumanisme i la investigació artística i de disseny, on sostinc que els humans es tornen-amb l'energia solar a través d'un procés de presència intencional a l'espai i aprofitant el privilegi de la narració per centralitzar les narratives al voltant de les «invisibilitats» solars. 

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Suzanna Törnroth, Luleå University of Technology (Luleå, Suècia)

Professora associada sènior del grup de Disseny de la Luleå University of Technology, apassionada per les perspectives ètiques, col·laboratives i posthumanistes en el canvi tecnològic emergent. Impulsa una escriptura de comunicació de ciència oberta i accessible i es dedica a ensenyar la sostenibilitat i pensament crític. 

cover

Publicades

2024-06-28 — Actualitzat el 2024-07-22

Versions

Com citar

[1]
Törnroth, S. 2024. Poètiques de l’energia solar fotovoltaica: Un relat multiespècies d’energia solar en context.  . INMATERIAL. Diseño, Arte y Sociedad. 9, 17 (Jul. 2024), 71–100 p.