Pol·linitzadors del comú. Les arts d’allo viu i d’allò no viu. 

Autors/ores

DOI:

https://doi.org/10.46516/inmaterial.v9.197

Paraules clau:

dibuix, ecofeminisme, migració, arts vives, interspecies

Resum

Un repertori de materialitats en forma de set dibuixos conforma aquest projecte de creació, de nom Polinizadores de lo común que dona compte de l'ambigua idea del que és viu i del que no viu en les arts. Una escriptura-esqueix que sorgeix d'aquesta sèrie de dibuixos. La naturalesa d'aquesta escriptura dibuixada és mobilitzar i sostenir una sèrie de preguntes, pròpies i del comú, nascudes del medi que habitem i d'anteriors reflexions sobre la conservació o la memòria de les arts escèniques en sentit expandit.  En la tasca de pensar —des d'aquests pressupostos— ens acompanyem del marc conceptual proposat per Silvia L. Gil (sobre un horitzó feminista i en el que col·locar l'esperança) i de Vinciane Despret (amb les formes i les maneres d'aranyes i pops). Altres éssers no humans com les papallones monarca ens porten a transitar per les dimensions cosmològiques de la cultura. El traçat d'aquestes rutes migratòries a les arts i les seves connexions entre el que és viu i el que és mort, més enllà d'una lògica binària, formen part entreteixida i revolta de la realitat que habitem.  

 Partint del fragment, la variació, la mutació o l'enigma, aquest text abraça històries que creen mons, busseja els seus rastres en l'escriptura amb l'ajuda i a modiño d'una investigació basada en la pràctica artística.  

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Lila Insúa Lintridis , Facultad de Bellas Artes, Universidad Complutense de Madrid (Madrid, España)

Soc professora de Projectes i Estratègies a la Facultat de Belles Arts de la UCM i em sembla un desafiament el que passa a l'aula, un espai d'excepció per cercar preguntes i formes. Soc artista i això m'ha portat a fer moltes coses de manera individual i col·lectiva, des d'exposicions a llibres, en espais autogestionats com Liquidación Total, a museus com el CASA durant la capitalitat cultural. Les meves travesses vitals es creuen amb les de tres nenis els noms dels quals també comencen per la lletra L amb lis quals aprenc alguna cosa d'això-que-suposa-viure o ho enreda tot i no ens queda cap altra possibilitat que buscar des d'un altre lloc, necessàriament. En la indagació m'acompanya el dibuix, aquell que celebra l'experiència, perquè al fer apareixen preguntes que tenen a veure amb la manera com habitem, amb el desafiament de treure dels espais privats aspectes que pertanyen a les nostres comunitats. Ara com ara ho faig en carn viva, d'aquí algunes limitacions d'aquest procés. Juntament amb Selina Blasco dirigim un grup de recerca (Investigación, Arte, Universidad) que és un espai amic a la Universitat on fer lloc a altres acadèmies dins de la que tenim. 

cover

Publicades

2024-06-28 — Actualitzat el 2024-07-22

Versions

Com citar

[1]
Insúa Lintridis  , L. 2024. Pol·linitzadors del comú. Les arts d’allo viu i d’allò no viu.  . INMATERIAL. Diseño, Arte y Sociedad. 9, 17 (Jul. 2024), 101–130 p. DOI:https://doi.org/10.46516/inmaterial.v9.197.