Projecte i temporalitat. Una anàlisi del mètode en disseny, entre la supervivència i/o la utopia
DOI:
https://doi.org/10.46516/inmaterial.v9.195Paraules clau:
dissery, mètodes, projectes, temps, latènciesResum
Aquest article analitza casos que conjuminen diferents disciplines del disseny i la seva pedagogia amb la finalitat d'identificar les diferents concepcions del temps que integren
Els mètodes en disseny intenten guiar i evitar que els projectes es desviïn de les trajectòries previstes. Amb l’objectiu de l'eficiència, les dinàmiques productives comporten temporalitats que poden dificultar la percepció o la creació de models no lineals que sovint es revelen més fèrtils, però a escales i amb objectius diferents.
La concepció cronològica del temps aviva l'afany resolutiu de qualsevol projecte, qüestió que es fa palesa en la seva terminologia urgent, paraules com fase, etapa, esprint, timeline o deadline, termes de tint mercantilista que, alhora, impregnen l'àmbit docent traduïts en graus, competències, crèdits, entregues, resultats o avaluacions. La confluència d'aquests models amb les eines digitals ha esperonat la celeritat feta en contra de la pausada reflexió per propiciar un determinisme extenuant. Tot ha de ser finalitzat i tancat a temps.
L'article reobre el debat que històricament ha explorat la potencialitat del disseny entre la mercaderia i la utopia. Per això analitza casos que uneixen diferents disciplines del disseny i la seva pedagogia (Bauhaus, HfG d'Ulm, Black Mountain College, Victor Papanek, Buckminster Fuller, Enzo Mari, Bruno Munari, Ray i Charles Eames) per identificar les concepcions del temps que integren, per discernir com aquestes incideixen en les maneres de procedir i en les polítiques que abanderen, en definitiva, en les maneres de procedir fer i estar en i amb el món. Un rerefons ètic que apel·la a la relació del dissenyador/a amb l'obra, entre percepcions que tendeixen a donar el projecte per conclòs i d'altres que el consideren com un organisme viu en transformació contínua (del món i d'un mateix/a) i discernir com aquestes impregnen o condicionen els modes de conducta i projectar, en definitiva, els modes de fer món.
Els mètodes en disseny tracten de guiar i evitar que els projectes es desviïn de les trajectòries previstes, establint etapes, fases i timelines que garanteixin la seva resolució. El domini del temps és avui troncal en la maleta de competències en la pràctica i la docència del disseny. Així ho porten constatant nombroses figures des dels anys 1960 com a Mari, Munari, Maldonado, Papanek, Fuller, o els Eames, les reflexions dels quals sobre l'agència del disseny ressonen en l'actualitat. Es considera oportú recuperar l'alè dels seus ensenyaments i els debats que avui susciten amb la finalitat de contrastar els temps hegemònics i pautats que monopolitzen els mètodes en disseny a través d'altres concepcions possibles alienes a la immediatesa del mercat.
Les dinàmiques productives de la indústria comporten una temporalitat que dificulta la percepció o creació de models no lineals que sovint es revelen més fèrtils, però en escales i amb objectius diferents. Aquests models, si atenem els seus principals practicants i referents, també en l'àmbit docent com és el cas de les escoles d'art i disseny alemanyes i americanes de preguerra i postguerra, destil·len una tradició incòmoda amb la cronologia i amb el temps productiu orientat cap al mercat de masses. En aquest estudi s'analitzen diverses fonts, herències i inèrcies d'aquesta pertorbació creada en el procés de disseny per una determinada concepció del temps en una disciplina fortament impregnada d'un sentit d'anticipació que reiteradament evadeix o disloca altres temporalitats.
Descàrregues
Referències
Bass, J. and Kirkham, P. (2011) "Saul Bass: a life in film & design". London: Laurence King.
Bender, J.B. and Marrinan, M. (2010) "The culture of diagram." Stanford, Calif: Stanford University Press.
Boehm, B. et al. (2014) "The Incremental Commitment Spiral Model Principles and Practices for Successful Systems and Software." Sydney: Pearson Education, Limited.
Brady, M. and Leal, J. (2011) "Wim Wenders and Peter Handke: collaboration, adaption, recomposition." Amsterdam; New York: Rodopi (Internationale Forschungen zur allgemeinen und vergleichenden Literaturwissenschaft, 147).
"Bruno Munari" (2022). Fundación Juan March.
De Boever, A. (ed.) (2012) "Gilbert Simondon: being and technology. "Edinburgh: Edinburgh University Press.
Díaz, E. (2014) "The Experimenters: Chance and Design at Black Mountain College." University of Chicago Press. https://doi.org/10.7208/chicago/9780226068039.001.0001.
Eames, C. and Eames, R. (2016) "The world of Charles and Ray Eames." Edited by C. Ince and L. Johnson. New York: Rizzoli.
Esquirol i Calaf, J.M. (2009) "El respirar dels dies: una reflexió filosòfica sobre el temps i la vida." Barcelona: Paidós.
García-Estevez, C.B. (2022) "Pedagogías Bauhaus. "Edited by E. Prieto and S. Guerrero López. Madrid: EdicionesAsimétricas.
Illouz, E. and Sicron, A. (2023) "The emotional life of populism: how fear, disgust, resentment, and love undermine democracy." Medford: Polity Press.
Jones, J.C. (1982) "Métodos de diseño." 3a ed. ampliada. España: Gustavo Gili.
Kahneman, D. (2017) "Pensar rápido, pensar despacio". Sexta edición. Translated by J. Chamorro. Barcelona: Debols!llo.
Kepes, G. (1995) "Language of vision". New York: Dover.
Kubler, G. (2008) "The shape of time: remarks on the history of things." paperback ed. New Haven, Conn.: Yale University Press.
Kuhn, T.S. (2004) "La estructura de las revoluciones científicas." México, D.F.: Fondo de Cultura Económica.
Kunst, B. (no date) "The Project Horizon: On the Temporality of Making", p. 3.
Latour, B. (1990) ‘Technology is Society Made Durable’, The Sociological Review, 38(1_suppl), pp. 103–131. https://doi.org/10.1111/j.1467-954X.1990.tb03350.x.
Maldonado, T. (2021) "Bauhaus." Barcelona: Anagrama (Argumentos, 561).
Mari, E. (2010) "Autoprogettazione? "2. ristampa. Mantova: Corraini.
Mari, E. and Orts, P. (2021) "Proyecto y pasión." Barcelona: Gustavo Gili.
Marzo, J.L. (2021) "Las videntes: imágenes en la era de la predicción. Barcelona: Arcàdia.
"Meseguer, A. (2002) “Espacio y tiempo, lengua y realidad” Centro Virtual Cervantes.
URL: https://cvc.cervantes.es/el_rinconete/anteriores/septiembre_02/02092002_02.htm [Consultado 15/01/2024]
Munari, B. (2014) "Diseño y comunicación visual: contribución a una metodología didáctica." 1ª ed., 18ª tirada. Barcelona: Gustavo Gili.
Munari, B. (2021) "¿Cómo nacen los objetos?: apuntes para una metodología proyectual." Segunda edición, 2016. Barcelona: GG.
Munari, B. and Orts, P. (2019) "Artista y diseñador." Barcelona: Editorial Gustavo Gili, SL.
Obrist, H.U. et al. (eds) (2020) "Enzo Mari" Milano: Electa.
Ottenheimer, H. (2009) "The anthropology of language: an introduction to linguistic anthropology". 2nd ed. Belmont, CA: Wadsworth.
Papanek, V. (2014) "Diseñar para el mundo real: ecología humana y cambio social." 2ª ed. Barcelona: Pol·len.
Suska, A. (2023) “Design Process Step by Step | Double Diamond Model Explained” Bootcamp. URL: https://miro.medium.com/v2/resize:fit:4800/format:webp/1*kJYrXVdqWqWPBqv6EdAQOw.png [Consultado 10/01/2024]
Descàrregues
Publicades
Com citar
Número
Secció
Llicència
Drets d'autor (c) 2024 Nicolas Juárez Latimer-Knowles
Aquesta obra està sota una llicència internacional Creative Commons Reconeixement-CompartirIgual 4.0.