MARGINÀLIA, processos de disseny interdependents i l’ètica de la cura.

Autors/ores

DOI:

https://doi.org/10.46516/inmaterial.v8.164

Paraules clau:

cura, disseny, interdependència, projecte, relacional

Resum

En aquest article presentem MARGINALIA, una experiència acadèmica de disseny realitzada en el marc del Projecte Final de Grau de Disseny de la menció Creació Visual. MARGINALIA és un taller col·laboratiu que pretén ser una eina per amplificar els primers esborranys del Projecte Final de Disseny. És un enfocament de disseny orientat a processos, exploratori i experimental. Els dissenyadors s'inmiscueixen (interfereixen, impliquen, intermedien) en el projecte dels altres, desenvolupant-lo i estenent-lo cap a territoris que l'autor amb prou feines podia imaginar. Aplicant l'ètica de la cura al projecte de disseny explorem nous camins per reinventar el projecte de disseny i passar-lo d'un resultat personal a un resultat d'interdependent. Defensem que les pràctiques de disseny tenen la capacitat de fomentar la cooperació, l'empatia i la creació compartida a través de la visió de l'ètica de la cura. Abracem el punt de vista del disseny de cura i transformem el projecte de disseny en una infraestructura relacional i una xarxa d'interdependències. Amb MARGINALIA inseminem una manera de projectar oblidant el projecte de disseny tradicional, que privilegia principis abstractes, regles formals, deures impersonals i justícia deliberativa. I impulsem un nou paradigma on el projecte de disseny és relacional.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografies de l'autor/a

Anna Pujadas, EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona - Universidad Autónoma de Barcelona

Anna Pujadas és una dissenyadora especialitzada en creació digital i recerca-creació. Té un grau en Disseny gràfic i creació digitals (2023), un grau en Història de l'Art (1990), un grau en Filosofia (1992) i un doctorat en Història de l’Art (1998) per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). També te un màster oficial de l'EHEA de la UOC, el Màster en eLearning (2020). Té una àmplia carrera al darrere en l’àmbit de la docència en disseny. És professora agregada de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU, 2017) i professora titular de l’Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i l’Acreditació. (ANECA, 2017). Actualment fa recerca-creació en disseny postdigital: com la revolució digital ha canviat els processos de disseny (la cultura maker, els fablabs, el DIY, un nou interès per l'artesania, l’autoimpressió, la postproducció, etc). 

Mar Saiz, EINA Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona - Universidad Autónoma de Barcelona

Mar Saiz Ardanaz és artista plàstica i docent al Grau de Disseny d'Eina, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona, adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona, on imparteix les assignatures d'Estratègies de Dibuix i Treball Final de Grau en Creació Visual. També és al mòdul de producció artística del Màster Oficial en Investigació en Art i Disseny (MURAD) d'Eina. Els seus àmbits de recerca són els processos de creació i producció en art i disseny, materialitat i territori. Actualment finalitza una tesi doctoral fonamentada en la producció artística pròpia. 

TFG

Publicades

2023-07-03

Com citar

[1]
Pujadas, A. and Saiz, M. 2023. MARGINÀLIA, processos de disseny interdependents i l’ètica de la cura. INMATERIAL. Diseño, Arte y Sociedad. 8, 15 (Jul. 2023), 39–61 p. DOI:https://doi.org/10.46516/inmaterial.v8.164.