La gràfica de la (contra) cultura. Un assaig visual

Autors/ores

  • Jaume Pujagut BAU, Centre Universitari d'Arts i Disseny de Barcelona (Barcelona)

DOI:

https://doi.org/10.46516/inmaterial.v8.108

Paraules clau:

contracultura, publicació alternativa, portada, historia

Resum

Poden les portades de revistes i publicacions explicar un món? Una època? Una cultura? Un país? Recorrent biblioteques, arxius i hemeroteques podem esbrinar moltes coses del nostre passat, reconstruir la història, la nostra història.

En uns temps, els nostres, en els quals estem sotmesos al domini de la imatge en pantalles i dispositius de tota mena, aquest assaig visual tracta de contar una història a partir de les portades, capçaleres, il·lustracions i fotografies d'algunes de les revistes i publicacions que van definir un període concret de la història d'Espanya, que ha vingut a dir-se «de transició». Per a mi, una història de la (contra)cultura, amb dos exemples destacats, Star i Ajoblanco.

Star (1974-1980) va ser un projecte personal de Juan José Fernández que va iniciar el seu camí com una revista de comix –el 85% del contingut estava dedicat a ells– i va acabar sent una revista contracultural que, en el seu últim número, el 57, dedicava només el 20% del seu contingut als còmics. D'esperit punk i apolític, l'autèntica revista Underground de la contracultura, amb incidència en les principals ciutats del país.

Ajoblanco (1974-1980 / 1987-1999) va ser un projecte col·lectiu iniciat per Pepe Ribas, Toni Puig i Fernando Mir. La publicació va aglutinar a filòsofs, poetes, arquitectos i artistes amb continguts polítics i socials d'ideologia llibertària i àcrata. La revista contracultural per excel·lència, que va influir en el desenvolupament dels joves espanyols tant de grans ciutats com de pobles i llogarets de tot el país.

Sense oblidar a altres propostes alternatives de distribució escassa, vida breu, interessos, com a Ozó, Nova Lent, La Lluna de Madrid, Barcelona, Underguía, les publicacions del col·lectiu Aiguadevidre, Alfals, Bang , Nosaltres Som Els Morts (NSLM), Disc Expres, L'Escurçó, Madrid Em Mata, Sal Comuna o el *underboletín EINA.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Jaume Pujagut, BAU, Centre Universitari d'Arts i Disseny de Barcelona (Barcelona)

Després d'una infància dedicada a la pràctica del *balompié, descobreix als Beatles i l'àmbit familiar li porta a estimar el paper, l'olor de la tinta i el disseny gràfic. Escriu sobre temes relacionats amb el disseny gràfic. Membre fundador del col·lectiu Grrr i del col·lectiu promotor de la Festa del Grafisme. En els últims anys, a vegades en solitari a vegades en col·laboració ha participat en l'exposició Gràfiques Ocultes (comissari), el llibre Laus 05 per a ADGFAD (coordinador del projecte), el programa de ràdio Tendències (Com Ràdio), Disseny gràfic amb Mariscal (secció Off ), etc. És autor del llibre Gurus del disseny, volum 1 (Bau, editorial de disseny), i Vinil-O (Fundació Comunicació Gràfica). També ha estat membre de la junta directiva de ADGFAD des de 1997 fins a l'any 2004. Escolta música (en vinil), llegeix tant com pot (especialment novel·la negra), fulleja El País cada dia i és usuari i defensor del transport públic, sense oblidar el seu amor pel paper, l'olor de la tinta i el disseny gràfic.

AjoBlanco

Publicades

2024-01-18

Com citar

[1]
Pujagut, J. 2024. La gràfica de la (contra) cultura. Un assaig visual. INMATERIAL. Diseño, Arte y Sociedad. 8, 16 (Jan. 2024), 72–99 p. DOI:https://doi.org/10.46516/inmaterial.v8.108.