La construcció de la identitat gràfica de les institucions públiques de Galícia en la postmodernitat (1979-1999): la reinterpretació dels símbols propis a partir dels mites-de-lloc

Autors/ores

  • Marcos Dopico Castro Universidad de Vigo, facultad de Diseño (Pontevedra) https://orcid.org/0000-0003-0212-3322
  • Jesús Vázquez Gómez Investigador Independent
  • Cibrán Rico López Investigador Independent

DOI:

https://doi.org/10.46516/inmaterial.v8.187

Paraules clau:

identitat territorial, posmodernitat, símbols, identitat corporativa, tradició

Resum

L'arribada de la democràcia a Espanya va suposar la descentralització de l'Estat i una oportunitat per a repensar una complexa identitat les diferents sensibilitats de la qual nacionals havien estat retallades i perseguides durant la dictadura. El disseny va emergir com una eina d'avantguarda, i la identitat visual dels nous estaments polítics; ministeris, autonomies, diputacions, ajuntaments i altres entitats territorials van abordar una urgent renovació de la seva imatge amb resultats dispars.

A Galícia, la primera generació de dissenyadors i dissenyadores amb consciència de ser-ho, van protagonitzar una cerca de nous símbols identitaris.

Seguint les noves idees postmodernes, van reinterpretar la tradició des de la cantonada atlàntica en contraposició al concepte de «*mediterraneidad» dominant. Van recórrer als símbols ancestrals com la petxina de pelegrí del pelegrí, la Creu de Santiago, els símbols de la cultura *castrexa o les reinterpretacions d'heràldica amb la complicitat política d'institucions que buscaven una identitat singular i un encaix propi. Els estudis de disseny construeixen sobre les idees dels seus predecessors, aquells dissenyadors-artistes que havien intentat el projecte gairebé utòpic dels anys seixanta i setanta del Laboratori de Formes de Galícia. El disseny gràfic a la Galícia dels vuitanta i noranta es va moure entre la contradicció de descobrir, al mateix temps, el rigor del projecte modern i els nous postulats postmoderns. Aquest article pretén analitzar les singularitats del disseny corporatiu institucional i territorial a Galícia en l'època postmoderna, mitjançant la reinterpretació d'una sèrie de símbols propis com a mites-de-lloc que han definit fins a l'actualitat una identitat gràfica diferenciada.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografies de l'autor/a

Marcos Dopico Castro , Universidad de Vigo, facultad de Diseño (Pontevedra)

Llicenciat en Belles Arts amb especialitat de Disseny (1997) i doctor en disseny per la Universitat de Vigo (2009). És professor titular d'universitat a la Facultat de Disseny de la Universitat de Vigo. La seva tasca investigadora inclou les àrees d'influència de la modernitat a la gràfica i la tipografia contemporània i la relació entre la tradició i la identitat en el disseny a Galícia. Ha publicat els llibres Propuestas para un diseño normal (Ellago Ediciones: 2009), i Arqueología tipográfica: La evolución de los caracteres de palo seco (Campgràfic Editors: Valencia, 2011). El 2019 va ser nomenat degà-comissari per a la creació de la Facultat de Disseny de la Universitat de Vigo. Des del 2011 al 2015 ha estat director de l'Àrea d'Imatge corporativa de la Universitat de Vigo. És soci fundador de la DAG Asociación Galega de Deseño. 

Jesús Vázquez Gómez, Investigador Independent

Llicenciat en Arquitectura per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat de la Corunya, són els fundadors en 2008 de l'estudi de disseny *Desescribir, en el qual desenvolupen projectes d'identitat visual, disseny editorial i disseny estratègic amb un enfocament integral. Els treballs desenvolupats en el seu estudi han aconseguit múltiples reconeixements en certàmens de disseny de prestigi d'àmbit nacional i internacional: 14 *LAUS del *ADG-*FAD (Barcelona), 2 D&*AD *Awards (Londres), 3 Premis *Paraugas del Clúster de Comunicació de Galícia i el Premi *PhotoEspaña 2014 (Madrid).

Ha participat com a docent en el Grau de Publicitat i Relacions Públiques, en el Màster de Gràfica Publicitària i a l'Escola de Disseny i Moda *ESDEMGA de la Universitat de Vigo. Han impartit nombrosos cursos, xerrades i tallers de disseny gràfic i disseny editorial en diferents universitats, certàmens i escoles de disseny.

En 2012 funden *Fabulatorio, una editorial independent centrada en projectes sobre art, disseny i cultura visual. El segon títol publicat per *Fabulatorio va ser inclòs en la llista dels millors llibres de fotografia del món de l'any 2014 que publica el *ICP (*International *Center *of *Photography) de Nova York.

Cibrán Rico López, Investigador Independent

Llicenciats en Arquitectura per l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat de la Corunya, són els fundadors el 2008 de l'estudi de disseny Desescribir, on desenvolupen projectes d'identitat visual, disseny editorial i disseny estratègic amb un enfocament integral. Els treballs desenvolupats al seu estudi han aconseguit múltiples reconeixements en certàmens de disseny de prestigi d'àmbit nacional i internacional: 14 LAUS de l'ADG-FAD (Barcelona), 2 D&AD Awards (Londres), 3 Premis Paraugues del Clúster de Comunicació de Galícia i el Premi PhotoEspaña 2014 (Madrid). 

Han participat com a docents al Grau de Publicitat i Relacions Públiques, al Màster de Gràfica Publicitària i a l'Escola de Disseny i Moda ESDEMGA de la Universitat de Vigo. Han impartit nombrosos cursos, xerrades i tallers de disseny gràfic i disseny editorial a diferents universitats, certàmens i escoles de disseny.

El 2012 funden Fabulatorio, una editorial independent centrada en projectes sobre art, disseny i cultura visual. El segon títol publicat per Fabulatori va ser inclòs a la llista dels millors llibres de fotografia del món de l'any 2014 que publica l'ICP (International Center of Photography) de Nova York. 

 

Són socis de la DAG Asociación Galega de Deseño. 

Referències


escudos de armas

Publicades

2024-01-18

Com citar

[1]
Dopico Castro, M., Vázquez Gómez, J. and Rico López, C. 2024. La construcció de la identitat gràfica de les institucions públiques de Galícia en la postmodernitat (1979-1999): la reinterpretació dels símbols propis a partir dels mites-de-lloc. INMATERIAL. Diseño, Arte y Sociedad. 8, 16 (Jan. 2024), 13–42 p. DOI:https://doi.org/10.46516/inmaterial.v8.187.