L’autonomia de l’estudi de disseny gràfic des d’una perspectiva relacional

Autors/ores

DOI:

https://doi.org/10.46516/inmaterial.v8.165

Paraules clau:

disseny gràfic, estudi de disseny, interdependència, autonomia, autoria

Resum

L'estudi de disseny és considerada com la modalitat professional més comuna i representativa de la disciplina. L'objecte d'estudi d'aquesta recerca és la forma de practicar el disseny gràfic pròpia dels estudis: un servei comercial amb uns determinats rols, funcions i mètodes, així com també una manera d'entendre el projecte i el rol del dissenyador.

Aquest article analitza la forma d'operar de l'estudi fixant-se en les relacions internes i externes del projecte. El concepte màquina de Bryant (2014) ens permet analitzar la forma d'operar de l'estudi, posant en un mateix pla els components humans, tecnològics i metodològics. Observant les interdependències de l' estudi es pot visualitzar el projecte com un entramat de relacions complexes on el disseny dialoga amb el context econòmic social i cultural. Entendre el projecte com un procés de relacions altera alguns conceptes de la cultura d'estudi: l'autoria es dilueix, les temporalitats s' estenen, es difuminen els límits entre projecte i context, i no es distingeix entre idees i forma.

A la segona part aplico els conceptes d'autonomia (Escobar, 2017) i autopoesi (Maturana i Varela, 1972), per analitzar la capacitat del dissenyador per regular les relacions amb altres actors del projecte. Escobar defineix l'autonomia com la capacitat de relacionar-se amb l'entorn en els teus propis termes. Aplicant aquesta definició al model estudi podem diagnosticar algunes de les seves limitacions relacionals.

Descàrregues

Les dades de descàrrega encara no estan disponibles.

Biografia de l'autor/a

Pau de Riba, Bau, Centro Universitario d'Artes y Diseño de Barcelona - Universidad de Vic - Universidad Central de Cataluña

Doctorant a Bau amb una recerca sobre pràctiques emergents fora del model estudi-client. Interessat en la cultura i les polítiques de disseny. Després de dues dècades treballant en disseny gràfic, estratègia i innovació, el 2015 cursa un màster de recerca en disseny (Eina-UAB) i s'incorpora a BAU com a Coordinador de l'itinerari de Disseny Gràfic i Comunicació Visual. Ha impartit classes des del 2007 a assignatures de projectes, projecte final de grau, innovació i gestió del disseny. Anteriorment ha treballat com a dissenyador en projectes d'identitat corporativa i estratègia (Classe, Summa) i com a consultor en innovació de producte. Com a freelance ha treballat per a entitats del tercer sector, el sector cultural i universitats

Publicades

2023-06-29

Com citar

[1]
de Riba, P. 2023. L’autonomia de l’estudi de disseny gràfic des d’una perspectiva relacional. INMATERIAL. Diseño, Arte y Sociedad. 8, 15 (Jun. 2023), 62–88 p. DOI:https://doi.org/10.46516/inmaterial.v8.165.